Cea de-a doua întâlnire transnațională a proiectului"LIKE the naturE – tRAdition – Sport – MUSic!"
În perioada 14-19 octombrie 2018 s-a desfășurat cea de-a doua întâlnire de proiect în Madeir, Portugalia.
Şcoala Gimnazială „Ion Gheorghe Duca”, Petroşani, Hunedoara, derulează în perioada 01.09.2017- 31.08.2019 proiectul "LIKE the naturE – tRAdition – Sport – MUSic!"
un parteneriat strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, proiecte doar între școli, număr de referință: 2017-1-HU01-KA219-036002_5, din cadrul Programul Erasmus+, KA219, cu:
- Várkerti Általános Iskola din Várpalota, coordonator director adjunct Tamás Dobos, Ungaria- ţara coordonatoare;
- EB1/PE da Lombada - Ponta do Sol, Madeira, coordonator profesor ROSA LUISA NÓBREGA DA SILVA GASPAR, Portugalia;
- Istituto Comprensivo Giovanni XXIII, Statte, coordonator director profesor Patrizia Nesi, Italia;
- Gimnazjum im.marszalka Jozefa Pilsudskiego w Psarach, coordonator profesor Grazyna Kruczek, Psary, Polonia;
- Türi Põhikool, coordonator profesor Merit Puna, Türi Järvamaa, Estonia;
- Şcoala Gimnazială I.G. Duca Petroşani, coordonator profesor Asan Ramona Gabriela, România.
Proiectul pune accent pe formarea și dezvoltarea în rândul elevilor, profesorilor și a comunității locale a respectului pentru tradiţiile fiecărei ţări participante, pentru natură şi protecția mediului, pentru muzică şi nu în ultimul rând pentru sport ca activitate extrem de necesară pentru creşterea şi dezvoltarea copiilor.
Activitățile derulate în cadrul proiectului vor conduce la creșterea interesul pentru a face sport și a fi activ, de a proteja mediul înconjurător, de a cunoaşte, a accepta şi respecta credinţele, tradiţiile şi obiceiurile altor popoare și vor oferi cadrelor didactice și școlilor implicate în proiect noi cunoștințe și experiențe pentru îmbunătățirea metodelor de predare și învățare. De asemenea, îmbunătățirea abilităților personale interculturale și lingvistice pentru a facilita comunicarea transfrontalieră, promovarea și sensibilizarea cu privire la o învățare europeană pe tot parcursul vieții sunt obiective vizate de proiectul nostru. În cadrul proiectului nostru vor avea loc 2 întâlniri transnaţionale şi 4 activităţi de învăţare, predare, formare.
În perioada 14-20 octombrie 2018, a avut loc în Ponta do Sol, Madeira- Portugalia, a doua Întâlnire Transnaţională de Proiect, la care au participat următorii profesori din şcolile partenere:
- EB1/PE da Lombada - Ponta do Sol, Madeira, Portugalia
- Rosa Luísa Nóbrega da Silva Gaspar- Teacher coordinator of Erasmus Projects at school and Teacher trainer;
- Maria Celia Miguel- Headmaster
- José Augusto Martins- Musical Teacher
- Istituto Comprensivo Giovanni XXIII, Statte, Italia
- Patrizia Nesi- Headmistress
- Stefania Caputo- Teacher of primary school
- Türi Põhikool, Türi Järvamaa, Estonia
- Merit Puna- Coordinating Teacher
- Evely Siimsoo- English Teacher
- Ervin Jurisoo- Headmaster
- Várkerti Általános Iskola din Várpalota, Ungaria
- Dr.Tamás Dobos - Coordinating Teacher
- Beáta Matelska- English Teacher
- Andrea Dobos - Psichology Teacher
- Gimnazjum im marszalka Jozefa Pilsudskiego w Psarach, , Psary, Polonia
- Grażyna Kruczek- Coordinating Teacher
- Anna Matusik- English Teacher
- Ewa Wawrzak- Headteacher
Aici, s-au desfăşurat o serie de activităţi, conform programului stabilit de către şcoala gazdă din Ponta do Sol, Madeira, Portugalia coordonator prof. Rosa Luísa Nóbrega da Silva Gaspar. În cele ce urmează, voi prezenta un scurt raport al acestor activităţi.
A doua întâlnire a proiectului a avut loc în Lombada - Ponta do Sol - Madeira - Portugalia în perioada 15-19 octombrie 2018, cu scopul de a prezenta activitățile proiectului pentru anul școlar precedent și de a planifica și discuta activităţile celui de-al doilea an de proiect.
Activitățile din cadrul acestei întâlniri pot fi prezentate astfel:
• Am ajuns să cunoaștem sistemul educațional portughez, vizitând școala din Madeira - Portugalia;
• Am participat la lecții demonstrative în școala EB1 / PE da Lombada, lecţii care au vizat principalele teme ale proiectului nostru, şi anume muzica, sportul, limba engleză şi ecologia. Lecţiile prezentate ne-au ajutat pe toţi să înţelegem mai bine istoria, obiceiurile şi tradiţiile specifice Portugaliei.
• Am făcut schimb de bune practici prin participarea la lecţiile demonstrative, descoperind metode interactive pe care le vom aplica şi noi la ore, după o disemninare către toți profesorii din școală;
• Am fost primiţi de către Secretarul Regional al Educaţiei în capitala Funchal;
• Am învățat despre istoria portughezilor vizitând diverse obiective turistice cu valoare istorică din Madeira (orașul vechi din Funchal), muzee și alte locuri cu o puternică încărcătură istorică;
• Ne-am putut bucura de natura luxuriantă din Madeira printr-o excursie în jurul insulei;
• Am avut o prezentare generală a muzicii și dansului din Madeira în școala EB1 / PE da Lombada în timpul concertului pregătit de către profesorul de muzică și de elevi;
• Am avut o experiență neprețuită în ceea ce privește schimburile culturale și munca în grup;
• Am aflat despre istoria și cultura din Madeira prin îndrumarea personalului școlii gazdă şi am avut parte de o găzduire caldă și politicoasă.
Am revizuit activitățile proiectului pentru cel de-al doilea an și am făcut o planificare detaliată cu privire la modul de realizare a acestora, cum ar fi:
Octombrie: Până la sfârșitul acestei luni, broșura despre sportivii celebrii şi activitatea sportivă a acestora, din fiecare ţară, trebuie trimisă coordonatorului.
Noiembrie: - trebuie să organizăm un seminar despre "Violența în școli" și pentru că 16 noiembrie este Ziua Internațională a Toleranței vom organiza şi un concert cu tema: "Toleranță față de diferențe". În cadrul acestui concert putem cânta cântecul "We are the World! " fiecare interpretându-l într-un mod individual și apoi împărtășindu-l cu ceilalți prin postarea înregistrărilor pe Twinspace-ul proiectului şi pe pagina de Facebook;
- trebuie să pregătim un chestionar despre "Discriminare"; pentru acesta fiecare țară trebuie să scrie trei întrebări cu patru răspunsuri posibile și după evaluarea acestora de către parteneri vom stabili forma finală a chestionarului care va fi aplicat în toate şcolile implicate în proiect, urmând să împărtășim rezultatele chestionarului cu partenerii şi cu asociațiile locale ale părinților. Rezultatele vor fi publicate pe site-urile web ale școlilor, pe grupul Facebook și platforma e-Twinning.
Decembrie: - Trebuie să organizăm un concert de colinde pentru Crăciun în școala noastră;
- Trebuie să facem un sondaj, sub forma unui reportaj, despre activitățile de petrecere a timpului liber prin mai multe generații și această activitate va fi efectuată de elevii fiecărei școli partenere ( ei îşi vor întreba bunicii şi părinţii despre ce activități de petrecere a timpului liber aveau când erau adolescenți, cât de mulțumiți au fost aceștia în a face aceste activități, etc); să fie realizat pe video (2 sau 3 minute) și trebuie terminat până la data de 15 decembrie;
- Vom trimite cadouri de Crăciun, fiecare ţară fiind „Secret- Santa Claus” pentru una dintre ţările partenere; fiecare ţară va afla doar când va primi pachetul cine a fost Moş Crăciunul Secret;
- Elevii din grupul de lucru vor trimite cărți poștale de Crăciun țărilor partenere într-un mod digital;
- Vom face prezentări PPT, filmuleţe, broşuri, pliante despre tradițiile de Crăciun și le vom publica pe forumuri în fiecare școală parteneră, împărtăşindu-ne tradiţiile, experienţele şi emoţiile în acest fel.
Ianuarie: - Vom crea un mini dicționar care va include termeni legați de sport și această sarcină va fi îndeplinită de către elevi, într-un mod original şi creativ. Terminologia va fi tradusă în limba engleză, limba proiectului. Aceste mini-dicţionare din fiecare ţară vor fi, de asemenea, vizionate pe site-urile web ale școlilor, grupul Facebook și platforma de e-Twinning;
Februarie: - Vom sărbători Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, desfășurând următoarele activități:
- „Împreună pentru IntegrarE +” - activități muzicale și sportive în care vom include elevii cu dizabilități, Jocurile Special Olympics;
Martie: - Vom organiza un concert cu tema "Muzica din inima mea" - un concert cu creație muzicală din fiecare țară şi vom pregăti prezentări despre compozitorii reprezentativi ai fiecărei țări);
- Vom încărca prezentătile PPT şi fotografiile din cadrul activităților pe site-urile școlilor, grupul Facebook și platforma de e-Twinning.
Chiar în această lună, vom avea a treia mobilitate LTT în România (Petroşani) în perioada 10-16 martie 2019..
În ultima zi a întâlnirii am făcut un feedback al tuturor activităţilor derulate în cadrul primului an de proiect, de asemenea tot în cadrul acestei întâlniri am purtat discuţii despre colaborarea viitoare, toţi partenerii acestui proiect alături de alţi doi noi parteneri din Finlanda şi Turcia, au conchis ca la termenul din martie 2019 al ERASMUS+ să depunem două noi proiecte KA2. Considerăm că am avut o întâlnire foarte fructuoasă, care a pus baze solide pentru desfăşurarea proiectelor viitoare, deoarece am stabilit temele şi titlurile celor două proiecte noi pe care intenţionăm să le depunem la apelul următor, precum şi modul în care vom participa la scrierea acestora.
La aceasta mobilitate au participat, din partea Şcolii Gimnaziale „Ion Gheorghe Duca” Petroşani, directorul şcolii, prof. Demeter Mohora Ştefan, coordonatorul proiectului, prof. Asan Ramona Gabriela, prof. Demeter Mohora Nicoleta şi prof. Lăcătuşu Cristina Mihaela.
Reflectarea în presa locală a vizitei delegațiilor la Secretarul Regional al Educației:
Prima întâlnire transnațională a proiectului"LIKE the naturE – tRAdition – Sport – MUSic!"
În perioada 19-25 noiembrie 2017, a avut loc în Varpalota, Ungaria, prima Întâlnire Transnaţională de Proiect, la care au participat câte următorii profesori din şcolile partenere:
EB1/PE da Lombada - Ponta do Sol, Madeira, Portugalia
- Rosa Luísa Nóbrega da Silva Gaspar- Teacher coordinator of Erasmus Projects at school and Teacher trainer;
- Luís Filipe Rua de Lemos- Technological and Arts Teacher
- José Alberto Teixeira Reis- Musical Teacher
Istituto Comprensivo Giovanni XXIII, Statte, Italia
- Patrizia Nesi- Headmistress
- Fabiana Serpentino- Teacher of primary school
- Beatrice Bianchi- Teacher of primary school
- Roberta Tamburrino- Teacher of Technology in Secondary School
Türi Põhikool, Türi Järvamaa, Estonia
- Merit Puna- Coordinating Teacher
- Evely Siimsoo- English Teacher
- Ülle Tammela- Head of the Department of Education
Várkerti Általános Iskola din Várpalota, Ungaria
- Annamária Koncz- Headmistress
- Dr.Tamás Dobos - Coordinating Teacher
- Beáta Matelska- English Teacher
- Zita Köveskuti Schwarzingerné- Mathematics and Music Teacher
Toate informaţiile reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect a Şcolii Gimnaziale „Ion Gheorghe Duca”,
Petroşani, judeţul Hunedoara, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării
Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii..
Gimnazjum im marszalka Jozefa Pilsudskiego w Psarach, , Psary, Polonia
- Grażyna Kruczek- Coordinating Teacher
- Anna Matusik- English Teacher
- Krzysztof Kopka- History teacher
Aici, s-au desfăşurat o serie de activităţi, conform programului stabilit de către şcoala gazdă din Várpalota, Ungaria, coordonator prof. dr. Tamás Dobos.
În prima zi de activităţi, participanţii au vizitat Cetatea Thury din Varpalota, unde am avut parte de o adevărată lecţie de istorie, făcând astfel primii paşi în cunoaşterea istoriei acestui oraş al Ungariei. După aceea, delegaţiile din ţările partenere au fost primite de doamna primar Campanari-Talabér Márta, care alături de domnul director general al şcolilor István Szauer au urat un călduros bun-venit tuturor delegaţiilor. În continuare, după ce s-a terminat întâlnirea de la Primărie, participanţii au vizitat cele două locaţii ale şcolii, s-au întâlnit cu profesorii din echipa de proiect şi directorul şcolii, doamna profesoară Annamária Koncz.
După-amiază a avut loc prima şedinţă de proiect în care s-au prezentat, atât ţările cât si şcolile participante în proiect. Întrucât nu am avut o întâlnire pregătitoare a proiectului, a fost pentru prima dată când toţi cei implicaţi în proiect au fost faţă în faţă. Pentru început fiecare şcoală, prin coordonatorul de proiect, a făcut o prezentarea a comunităţii locale şi şcolare, a principalelor activităţi şi proiecte ale şcolilor din care provin.
Ziua întâi s-a încheiat cu un frumos spectacol cultural – artistic, în care delegaţiile partenere au avut prilejul de a admira dansurile populare tradiţionale din Ungaria, dar au şi ascultat un frumos cor care a interpretat minunate cântece tradiţionale.În cea de-a doua zi a reuniunii am participat la lecţii demonstrative care au vizat principalele teme ale proiectului nostru, şi anume muzica, sportul, limba engleză şi ecologia. Lecţiile prezentate ne-au ajutat pe toţi să înţelegem mai bine istoria, obiceiurile şi tradiţiile specifice Ungariei.În cea de-a doua parte a zilei, am discutat despre una dintre cele mai importante etape ale proiectului şi anume despre diseminare. Cea mai potrivită pentru a conduce aceste discuţii a fost doamna profesoară Rosa Luísa Nóbrega da Silva Gaspar de la şcoala EB1/PE da Lombada - Ponta do Sol, Madeira, Portugalia, care este ambasador eTwinning încă din anul 2013 şi care ne-a împărtăşit din vasta ei experienţă în ceea ce priveşte diseminarea activităţilor şi rezultatelorproiectului pe Twinspace-ul proiectului, precum şi diverse unelte TIC pe care le putem utiliza la realizarea materialelor şi prezentărilor video. Cu acest prilej, participanţii la întâlnire au putut să pună multe întrebări care au dus la lămurirea tuturor aspectelor legate de diseminare. Cea de-a doua zi s-a încheiat cu vizita la Fabrica de Porţelan din Herend, o fabrică cu o tradiţiei seculară, care a avut parte, acum foarte mult timp, de vizita prinţesei Sissy.În cea de-a treia zi a reuniunii, după lecţiile demonstrative la educaţie fizică şi sport şi arte, au avut loc, în două sesiuni, discuţii pe marginea activităţilor din proiect cât şi despre distribuţia responsabilităţilor în cadrul acestora, stabilirea datelor limită pentru realizarea produselor finale şi discuţii referitoare la organizarea bugetului de implementare al proiectului.În a patra zi a întâlnirii, gazdele noastre calde şi generoase ne-au prezentat tot ceea ce e mai frumos şi mai tradiţional în Ungaria, printr-un tur în capitala Ungariei, Budapesta, unde am primit o adevărată lecţie de istorie, vizitând Parlamentul, muzeele, castelul din Buda şi Catedrala Sfântului Matei.
În ultima zi a întâlnirii, participanţii au făcut un feedback al tuturor activităţilor derulate în cadrul acestei întâlniri şi au conchis că am avut o întâlnire foarte fructuoasă, care a pus baze solide pentru desfăşurarea proiectului nostru.La aceasta mobilitate au participat, din partea Şcolii Gimnaziale „Ion Gheorghe Duca” Petroşani, directorul şcolii, prof. Demeter Mohora Ştefan, coordonatorul proiectului, prof. Asan Ramona Gabriela şi responsabilul cu diseminarea şi valorizarea din cadrul echipei de proiect, prof. Demeter Mohora Nicoleta.
Prima întâlnire transnațională a proiectului"LIKE the naturE – tRAdition – Sport – MUSic!"
În perioada 19-25 noiembrie 2017, a avut loc în Varpalota, Ungaria, prima Întâlnire Transnaţională de Proiect, la care au participat câte următorii profesori din şcolile partenere:
EB1/PE da Lombada - Ponta do Sol, Madeira, Portugalia
- Rosa Luísa Nóbrega da Silva Gaspar- Teacher coordinator of Erasmus Projects at school and Teacher trainer;
- Luís Filipe Rua de Lemos- Technological and Arts Teacher
- José Alberto Teixeira Reis- Musical Teacher
Istituto Comprensivo Giovanni XXIII, Statte, Italia
- Patrizia Nesi- Headmistress
- Fabiana Serpentino- Teacher of primary school
- Beatrice Bianchi- Teacher of primary school
- Roberta Tamburrino- Teacher of Technology in Secondary School
Türi Põhikool, Türi Järvamaa, Estonia
- Merit Puna- Coordinating Teacher
- Evely Siimsoo- English Teacher
- Ülle Tammela- Head of the Department of Education
Várkerti Általános Iskola din Várpalota, Ungaria
- Annamária Koncz- Headmistress
- Dr.Tamás Dobos - Coordinating Teacher
- Beáta Matelska- English Teacher
- Zita Köveskuti Schwarzingerné- Mathematics and Music Teacher
Toate informaţiile reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect a Şcolii Gimnaziale „Ion Gheorghe Duca”,
Petroşani, judeţul Hunedoara, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării
Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii..
Gimnazjum im marszalka Jozefa Pilsudskiego w Psarach, , Psary, Polonia
- Grażyna Kruczek- Coordinating Teacher
- Anna Matusik- English Teacher
- Krzysztof Kopka- History teacher
Aici, s-au desfăşurat o serie de activităţi, conform programului stabilit de către şcoala gazdă din Várpalota, Ungaria, coordonator prof. dr. Tamás Dobos.
În prima zi de activităţi, participanţii au vizitat Cetatea Thury din Varpalota, unde am avut parte de o adevărată lecţie de istorie, făcând astfel primii paşi în cunoaşterea istoriei acestui oraş al Ungariei. După aceea, delegaţiile din ţările partenere au fost primite de doamna primar Campanari-Talabér Márta, care alături de domnul director general al şcolilor István Szauer au urat un călduros bun-venit tuturor delegaţiilor. În continuare, după ce s-a terminat întâlnirea de la Primărie, participanţii au vizitat cele două locaţii ale şcolii, s-au întâlnit cu profesorii din echipa de proiect şi directorul şcolii, doamna profesoară Annamária Koncz.
După-amiază a avut loc prima şedinţă de proiect în care s-au prezentat, atât ţările cât si şcolile participante în proiect. Întrucât nu am avut o întâlnire pregătitoare a proiectului, a fost pentru prima dată când toţi cei implicaţi în proiect au fost faţă în faţă. Pentru început fiecare şcoală, prin coordonatorul de proiect, a făcut o prezentarea a comunităţii locale şi şcolare, a principalelor activităţi şi proiecte ale şcolilor din care provin.
Ziua întâi s-a încheiat cu un frumos spectacol cultural – artistic, în care delegaţiile partenere au avut prilejul de a admira dansurile populare tradiţionale din Ungaria, dar au şi ascultat un frumos cor care a interpretat minunate cântece tradiţionale.În cea de-a doua zi a reuniunii am participat la lecţii demonstrative care au vizat principalele teme ale proiectului nostru, şi anume muzica, sportul, limba engleză şi ecologia. Lecţiile prezentate ne-au ajutat pe toţi să înţelegem mai bine istoria, obiceiurile şi tradiţiile specifice Ungariei.În cea de-a doua parte a zilei, am discutat despre una dintre cele mai importante etape ale proiectului şi anume despre diseminare. Cea mai potrivită pentru a conduce aceste discuţii a fost doamna profesoară Rosa Luísa Nóbrega da Silva Gaspar de la şcoala EB1/PE da Lombada - Ponta do Sol, Madeira, Portugalia, care este ambasador eTwinning încă din anul 2013 şi care ne-a împărtăşit din vasta ei experienţă în ceea ce priveşte diseminarea activităţilor şi rezultatelorproiectului pe Twinspace-ul proiectului, precum şi diverse unelte TIC pe care le putem utiliza la realizarea materialelor şi prezentărilor video. Cu acest prilej, participanţii la întâlnire au putut să pună multe întrebări care au dus la lămurirea tuturor aspectelor legate de diseminare. Cea de-a doua zi s-a încheiat cu vizita la Fabrica de Porţelan din Herend, o fabrică cu o tradiţiei seculară, care a avut parte, acum foarte mult timp, de vizita prinţesei Sissy.În cea de-a treia zi a reuniunii, după lecţiile demonstrative la educaţie fizică şi sport şi arte, au avut loc, în două sesiuni, discuţii pe marginea activităţilor din proiect cât şi despre distribuţia responsabilităţilor în cadrul acestora, stabilirea datelor limită pentru realizarea produselor finale şi discuţii referitoare la organizarea bugetului de implementare al proiectului.În a patra zi a întâlnirii, gazdele noastre calde şi generoase ne-au prezentat tot ceea ce e mai frumos şi mai tradiţional în Ungaria, printr-un tur în capitala Ungariei, Budapesta, unde am primit o adevărată lecţie de istorie, vizitând Parlamentul, muzeele, castelul din Buda şi Catedrala Sfântului Matei.
În ultima zi a întâlnirii, participanţii au făcut un feedback al tuturor activităţilor derulate în cadrul acestei întâlniri şi au conchis că am avut o întâlnire foarte fructuoasă, care a pus baze solide pentru desfăşurarea proiectului nostru.La aceasta mobilitate au participat, din partea Şcolii Gimnaziale „Ion Gheorghe Duca” Petroşani, directorul şcolii, prof. Demeter Mohora Ştefan, coordonatorul proiectului, prof. Asan Ramona Gabriela şi responsabilul cu diseminarea şi valorizarea din cadrul echipei de proiect, prof. Demeter Mohora Nicoleta.