Ce a însemnat ERASMUS + pentru mine?

  • Ce a însemnat ERASMUS +  pentru mine?
  • Ce a însemnat ERASMUS +  pentru mine?
  • Ce a însemnat ERASMUS +  pentru mine?
  • Ce a însemnat ERASMUS +  pentru mine?
  • Ce a însemnat ERASMUS +  pentru mine?

de Tinca Daniela

Acum un an am avut ocazia de a participa la un proiect mult aşteptat în şcoala noastră, „No child left behind!”, din cadrul programului Erasmus.  Aveam prieteni care plecau în diferite ţări în cadrul schimburilor de experienţă, elevi de top ce s-au remarcat în şcoală prin rezultate sau activităţi extracurriculare, dar si elevi cu cerinţe educative speciale, şi asteptam cu nerăbdare să vina şi rândul meu.  Astfel, în luna aprilie am plecat înspre Turcia, cu o delegaţie de 11 persoane printre care şi copiii cu dizabilităţi, conform denumirii proiectului: niciun copil lăsat în urmă.  Pot spune că a fost o experienţă inedită  şi din care am avut multe de învăţat. Am vorbit în faţa publicului, în faţa viceprimarului, în faţa elevilor folosindu-mi cunoştiinţele de engleză. Am vorbit atât cu copii cât şi cu adulţi,  iar cel mai important lucru pe care l-am învăţat a fost că regulile gramaticale sunt mai putin importante decât mesajul pe care vrei să îl transmiţi. Am vorbit cu drag despre ţara mea şi despre oraşul din care vin, am găsit lucruri comune în istorie şi am legat relaţii pentru viitor. Am observat că tinerii sunt fascinaţi de necunoscut şi cu tărie vor să îl înţeleagă. Pentru ei, eu eram acel necunoscut, atât de departe şi atât de diferită faţă de ceea ce cunoşteau. Încă mai păstrez legătura cu câţiva dintre ei  şi vorbim deschis.

Înainte de a pleca  în schimbul de experienţă, am fost  gazdă şi micuţ organizator în şcoală. Două săptămâni am lucrat împreună, elevi din toate clasele gimnaziale, pentru a pregăti şcoala. Am împodobit holurile cu diferite obiecte şi imagini despre tradiţii sau obiective româneşti, am pregătit fiecare clasă pe tema unei anumite ţări şi am fost plăcut surprinsă de implicarea celor mici. Nu i-am rugat, ci s-au oferit să scriem împreună, să decupăm şi să confecţionăm.  De asemenea, am pregătit o scurtă şi frumoasă piesă de teatru pe tema legendelor româneşti împreună cu voluntarii şcolii noastre. Piesa am construit-o cu scopul de a o reprezenta alături de câţiva copii străini. Cu multă muncă şi timp alocat, am pregătit activităţi memorabile pentru ei ce s-au dovedit a-şi fi atins scopul. Cu toţii, copii şi profesori, au fost fascinaţi de pregătirile noastre, iar încântarea din ochii lor şi a tuturor celor implicaţi a fost ceea ce mă va face să imi amintesc cu drag de acele moment. Pentru mine, importanţi sunt oamenii şi ceea ce pot să învăţ de la ei.

Eu sunt ERASMUS!

Eu sunt ERASMUS!

de Popa Denisa

Experiența oferită în cadrul proiectului Erasmus a fost, de departe, cea mai interesantă de până acum. Am avut şansa de a cunoaşte oameni şi locuri noi, care mi-au umplut sufletul cu bucurie şi care mi-au deschis ochii pentru a vedea cum este lumea cu adevărat. Şi trebuie să spun că este superbă. Călătoria în Estonia m-a ajutat să privesc ce este in jurul meu dintr-o altă perspectivă. Estonienii sunt oameni tare simpatici si foarte calzi, chiar mai calzi decât suntem noi, românii.  ERASMUS este despre oameni, prietenie şi curajul de a pleca către orizonturi noi.  Ar fi atât de multe lucruri de spus despre ce înseamnă Erasmus pentru mine, dar sper că am cuprins esența in rândurile acestea.

Situatii scolare elevi

Recupaerare parola uitata

Calendar evenimente August

Nu sunt evenimente pentru luna August
http://www.hotmail.com

Ne gasiti si pe Facebook